Hyvän aamun salaisuus

Jotkut ovat aamu-unisia ja toiset iltaunisia. Näin ainakin väitetään. Itse väitin pitkään, etten ole aamuihminen. Enkä ollutkaan, koska valvoin jopa arki-iltaisin pitkästi yli puolenyön blogia kirjoitellen. Sain yöllä olla rauhassa ilman häiriötekijöitä ja koin olevani luovimmillani silloin. Aamut olivat mulle vaikeita. Kumma juttu, jos menin nukkumaan puolenyön jälkeen? Seitsemän herätys tuntui tuskalliselta, puhumattakaan heräämisestä sitä aiemmin. Aamut olivat yhtä sähellystä ja sähinää. Oli kiire, stressi, pinna tiukalla ja sydän jyskytti tiiviisti. Tuohon aikaan oli vielä päiväkotirumba pahimmillaan. Nukuin vain viikonloppuisin kahdeksan tunnin yöunet. Ihmettelin kovasti, miten arki-iltaisin muut jaksaa lasten harrastusrumbaa ja arkiaskareita. Salille tai lenkille ehdin tuolloin vasta myöhään illalla. Olin aina väsynyt.

Ramin myötä opin uuden elämänrytmin ja sitä kautta löysin tasapainoisemman, onnellisemman ja hyvinvoivemman arjen. Aluksi ihmettelin, miten joku voi herätä ennen kuutta. Joka päivä. Mitä järkeä siinä edes on? Ennen kun muutimme yhteen jatkoin omaa elämänrytmiäni, kunnes yhteenmuuton myötä minäkin vähitellen käänsin rytmini aikaisemmaksi. Lasten unirytmistä ja nukkumaanmenoajoista olen aina pitänyt kiinni. Oman unirytmini sain muutettua, kun aloin mennä mieheni kanssa samaan aikaan nukkumaan. Menemme sänkyyn jo ennen kymmentä ja valot sammuvat ihan viimeistään puoli yhdeltätoista. Kummasti arki on tuntunut helpommalta eikä ole väsyttänyt enää.

Moni viisas sanoo, että hyvä aamu rakennetaan jo illalla. Allekirjoitan tämän aivan täysin.

Aamun herkku – maustamaton kookosjogurtti marjoilla, tämän lisäksi vielä herkkuleipä + jätti-iso mukillinen kahvia kauramaidolla. Siinä on mulle täydellinen aamupala, jonka voimin jaksan repiä itseni sängystä ylös.

Viisi vinkkiä hyvän aamun rakentamiseksi

  1. Laita kaikki mahdollinen edellisenä iltana valmiiksi ja pyydä, että muu perhe tekee samoin. Valitse seuraavan päivän vaatteet ja laita ne valmiiksi odottamaan. Tämä nopeuttaa aamuja huomattavasti. Tarkista edellisenä iltana seuraavan päivän kalenteri (koko perheen), suunnittele bussiaikataulut ja siirtymät. Pakkaa työlaukku ajatuksella. Jos seuraavana päivänä on treenit, laita nekin kamat valmiiksi, vaikka treenit olisivat vasta illalla. Lataa kahvinkeitin valmiiksi ja varmista, että kaapissa on ravitseva aamupala aamua varten odottamassa. Minua heräämiseen motivoi kaapissa odottava herkullinen aamupala. Ruoka on tärkeää! 😀 Kaikki ennakointi ja suunnitelmallisuus vähentää stressiä ja kiireen tunnetta. (Itselläni on tässä vielä hirveästi opeteltavaa.)
  2. Mene ajoissa nukkumaan! Varmista, että saat unta ainakin kahdeksan tuntia yöunta. Itse tarvitsen yhdeksän tuntia unta, että herään virkeänä.
  3. Älä torkuta! Toim. huom. Et tarvitse torkkua, jos olet nukkunut riittävästi!
  4. Herättyäsi napsauta kahvinkeitin päälle, valmista se herkkuaamiainen. Älä katso kännykkää äläkä anna tässä vaiheessa ulkomaailman vaikuttaa itseesi vielä mitenkään! Ota joka aamu edes sen aamiaisen ajan aikaa itsellesi (ja perheellesi). Nautiskele kiireettömästä hetkestä ja lataudu tulevaan päivään. Älä vielä mieti seuraavia askeleita, vaan mieti miltä sinusta tänään tuntuu. Sano itsellesi muutama kannustava ja rohkaiseva sana. Kiireetön aamuhetki antaa hyvät edellytykset onnistuneeseen päivään.
  5. Elämässä ei aina mene asiat kuten toivoo. Ehkä aamu alkoi torkuttaen? Ehkä joku perheenjäsenistä nousi väärällä jalalla? Päätä särkee, orastava flunssa oireilee tai alkavan päivän haastavat työtehtävät jyskyttää takaraivossa? Yritä silti ottaa hetki itsellesi. Yritä rauhoittua ja löytää edes pieniä valonpilkahduksia. Itse olen esimerkiksi lasten kanssa moneen kertaan huomannut, että jos itse pysyn rauhallisena, lempeänä ja positiivisena, ei lapsetkaan hermostu ja aamu pysyy paljon rauhallisempana. Esimerkiksi tänä aamuna täsmällinen kuopukseni heräsi puolituntia normaalia myöhempään ja meinasi saada kohtauksen. Rauhoittelin tytön ja lupasin valmistaa aamupalan valmiiksi. Kaikki meni hienosti ja tyttö ehti kouluun ihan ajoissa.

Ihanaa perjantaipäivää ja rentouttavaa viikonloppua!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *