to top

Kiharatukkaisen elämää – näin hoidan hiuksiani

Tällä hetkellä on muodissa kiharat hiukset. Yhtäkkiä kaikkien tietoisuuteen tuli Curly Girl -hiustenhoitometodi, jonka ansiosta jopa meidän lähikaupan hiustenhoitotuotehyllyllä oli buumin ollessa kuumimmillaan tyhjä kolo tietyn metodiin sopivan hoitoaineen kohdalla.

Ensin naureskelin ilmiölle, että jaahas, taas uusi juttu, johon puolet naisista sekoaa. Aluksi luulin, että kyseessä on menetelmä, jolla kaikki kuvittelevat saavansa hiuksensa kiharalle, kun riittävästi jaksavat ähertää erilaisten purkkien ja purnukoiden kanssa.

Metodi tuli töissä puheeksi ja minulle selvisi, mistä tässä on kyse. Jos et tiedä mikä Curly Girl on, lue lisää täältä.

Curly Girl -metodi on ikivanha systeemi, jonka moni kiharatukkainen hiuksistaan huolta pitävä on tavalla tai toisella kokemuksen kautta oppinut. Siinä on kyse hiusten kosteuttamisesta ja hoitamisesta siten, että hiukset pysyvät kiharalla ja näyttävät hyvältä.

Metodin tarkoituksena on pestä hiuksia aineilla, jotka eivät kuivata hiusta, vaan hiuksille käytetään kosteuttavia tuotteita. Luonnonkiharat hiukset ovat useimmiten kuivat ja karheat.

Mun hiukset kihartuivat vasta ensimmäisen raskauden aikana. Aikaisemmin lähes tikkusuorat hiukset alkoivat yhtäkkiä kääntymään kiharalle. Aluksi ne kaartuivat laineille ja vähitellen laineista tuli kiharat. Nyt hiukset ovat jo melko tiheää ja säännöllistä kiharaa. Puoleen selkään pitkät (ja raskaat) hiukset jaksaa kihartua melkein koko matkalta.

Saan aina välillä Instagramissa viestejä, joissa kehutaan hiuksiani, etenkin jos pidän hiuksia auki. Välillä minulta kysytään, miten hoidan hiuksiani.

Pidän itseäni laiskana, mitä tulee itsestäni huolehtimiseen, mutta taidan olla niin tottunut hoitamaan itseäni, etten pidä sitä minään rasituksena. Ensimmäinen ajatus Curly Girlistä oli, että ei mitään toivoa, että jaksaisin nähdä noin paljon vaivaa hiusteni eteen. Sitten kun perehdyin asiaan vähän enemmän, hoksasin, että minähän teen pitkälti kaiken tuon, mutta hiukan omalla tavallani, enkä koe sitä mitenkään vaivalloiseksi.

Kuvissa hiukset kampaamokäynnin jälkeen. Hiukset eivät kiharru ihan normaaliin tapaan värjäyksen jälkeen. Pituuttakin lähti 10 senttiä!

Vietin lapsena paljon aikaa kampaamossa, jossa opin paljon hiustenhoidosta (ja elämästä). Opin pitämään huolta hiuksistani. Kampaamoyrittäjän ansiosta minulla oli aina kauniisti leikatut hiukset ja hyvät hiustenhoitotuotteet. Minulla oli teini-ikäisenä sellainen kampaus, jonka varmasti kaikki sen aikaiset ystävät muistavat. 😀

Pidin lyhyttä hiusmallia pitkään. 19-vuotiaana yritin kasvattaa hiuksia ja kasvattamiseen turhautuneena veljeni yllyttämänä ja avustamana leikkasin kaljun. Tämän vaiheen jälkeen kasvatin elämäni ensimmäistä kertaa pitkät hiukset. Kolmenkympin kriisissä leikkasin hiukset taas lyhyiksi, mutta sen jälkeen olen ollut taas pitkähiuksinen.

Vuosien ajan pesin hiukset kaksi kertaa päivässä, koska urheilin kaksi kertaa päivässä. Joka kerta föönasin hiukset hiustenkuivaajalla suoriksi.  En tykännyt yhtään hallitsemattomista ja pörröisistä kiharoistani. Hiukset tietysti kärsivät tästä ja latvat kuivuivat pahan näköisiksi. Nyt olen oppinut pitämään kiharoista ja antanut niiden olla valloillaan.

Näin hoidan hiuksiani:

 • Pesen hiukset vain noin kolme kertaa viikossa.
 • Käytän hiuksille vain luonnonkosmetiikkatuotteita.
 • Pesen hiukset ensin shampoolla ja sen jälkeen laitan hiuksiini hoitoainetta, jonka annan vaikuttaa noin 5 minuuttia.
 • Harjaan hiuksiani vain silloin kun hoitoaine on päässä, en koskaan kuivana.
 • Pesun jälkeen laitan hiuksiin vielä hiuksiin jätettävää hoitoaineetta ja hiusöljyä.
 • En käytä juuri koskaan hiustenkuivaajaa tai suoristusrautaa.
 • En käytä hiuskiinnettä, vaan elvytän kiharat joko geelillä tai muotovaahdolla ja lisäksi öljyllä.

Kuvat: Heidi Tainio ja vanhin tyttäreni

 • Ansku

  Kateellisena tässä katselin kiharaisia hiuksia, mutta ainahan sitä tietysti haluaa sitä mitä itsellä ei ole. 🙂 Itsellä ikuisuus kysymys on, että kuinka pystyisi olemaan pesemättä hiuksia usein. Ilman treenejä se kyllä onnistuu, mutta jos treenaa päivittäin niin miten se onnistuu silloin? Itsellä ainakin pää hikoaa niin paljon, että hiukset ovat ihan läpimärät. Jotenkin silloin tuntuu mahdottomalle ajatella, että ei niitä pesisi… Hyviä vinkkejä otetaan vastaan! 🙂

  August 13, 2019 at 7:08 am Reply
 • Mari

  Olen jo vuosikausia “pessyt” hiuksia hoitoaineella. Shampoota käytän kaksi kertaa viikossa ja muuten tosiaan hikoilun jälkeen ja aamuisin huuhtelen pelkällä hoitsikalla. Välillä ihan market-laatua ja välillä jotain kalliimpiakin. Mutta riittää tosiaan tällaiselle kuivahiuksiselle, vie hyvin urheilun jälkeen hiet hiuksista eikä kuivata! Olen toiminut näin 90-luvulta lähtien,mutta ehkäpä täytyy tsekata tuo gurly girl-metodi, josko vaikka jotain uusia kikkoja löytyisi…. Ihanaa elokuun jatkoa toivottaa toinen lomailija

  August 13, 2019 at 8:41 pm Reply

Leave a Comment