Vaalien alla somessa kiersi #olenvalmis-haaste, jossa haasteeseen osallistujat vuorollaan kertoivat mitä konkreettisia tekoja on valmis tekemään ilmaston hyväksi. Tämän haasteen tarkoitus oli osoittaa päättäjille, kuinka moni on valmis tekemään konkreettisia tekoja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi, koska sitä samaa me toivomme myös päättäjiltä.
Joka kerta kun avaan keskustelun kuluttamisesta tai ekologisista valinnoista, saan osakseni arvostelua ja kritiikkiä. Toisaalta ymmärrän sen, mutta joka kerta se myös turhauttaa ja ärsyttää. Aion silti taas kirjoittaa aiheesta, koska mielestäni näistä täytyy puhua, vaikkei olisikaan se täydellisin esimerkki.
Kukaan meistä ei ole täydellinen, luulen. Itse pyrin jatkuvasti kehittymään ihmisenä ja tekemään parempia valintoja ympäristön vuoksi. Uskoisin, että aika monella meistä on sama pyrkimys. Jokaisen lähtötilanne ja tietotaso on erilainen, mutta minusta se, että on halu ja että tekee konkreettisia muutoksia, on jo paljon!
Mitä minä olen valmis tekemään ympäristön vuoksi?
Vasta vuosi sitten rupesin kierrättämään kotitaloutemme muovijätteet. Muovijätteen määrä sai miettimään asioita uudesta näkökulmasta. Muovijätettä syntyy taloudessamme eniten. Hyvänä kakkosena tulee kartonki ja kolmantena biojätteet. En itse asiassa ole varma tuosta järjestyksestä, mutta näitä jätteitä meidän kotoa roudataan eniten ulos.
Viime syyskuussa haastattelin Minni Väärää, kun hän osallistui zero waste syyskuu -haasteeseen. Haasteen tarkoituksena oli pyrkiä tuottamaan niin vähän sekajätettä, että jätteet mahtuisivat pieneen lasipurkkiin. Tämän haastattelun jälkeen otin selvää, miten voi vähentää sekajätteen määrää.
Sekajätteen vähentäminen kävi yllättävän helposti. Ensimmäisen kuukauden ajan käytin ahkerasti HSY Jäteopas -sovellusta, googlettelin kierrätysohjeita ja opiskelin, miten mikäkin asia kierrätetään. Opin, että lähes kaiken kotitaloudessa syntyvän jätteen voi kierrättää. Tyyppillisimpiä sekajätteitä on purukumit, hiukset, punnitustarrat ja pussinsulkijat.
Opettelun jälkeen meillä syntyy sekajätettä enää hyvin vähän. Sekajäteastia on tyhjennetty viime syyskuun jälkeen keskimäärin 1,5 kuukauden välein. Se on aika vähän ja kuitenkin aika pienellä vaivalla.
Alla Minnin tekemä video, jossa on paljon hyviä vinkkejä kierrättämiseen.
Kierrättämisen lisäksi olen kiinnittänyt huomiota siihen, miten kulutan. Viime vuosina olen kiinnittänyt huomiota rahankäyttöön ja onnistunut karsimaan huomattavan määrän turhia kuluja. Elämäntyylini on muuttunut tuhlailevasta ja spontaanista kuluttamisesta harkitsevampaan ja minimalistisempaan elämäntyyliin. Olen kokenut tämän elämäntapamuutoksen mielekkäänä. Minusta kulutusta minimoiva elämäntyyli on palkitsevaa. En tarvitse enää tavaraa kohottamaan mielialaa tai tuomaan merkityksellisyyttä elämääni. Pyrin jatkossakin ostamaan vain tarpeeseen ja valitsemaan ostaessani vastuullisesti tuotetut tuotteet.
Tässä vaiheessa yleensä tulee ryöppy viestejä, joissa kerrotaan tavaroista, joita saan “ilmaiseksi”. Kyllä, ilmaiseksi saadut tuotteet ovat yhtälailla kuluttamista ja ovat osa kulutustottumuksiani. En todellakaan ota vastaan kaikkea mitä minulle tarjotaan. Teen yhteistyötä pääasiassa sellaisten brändien kanssa, jotka valmistavat kestäviä ja vastuullisia tuotteita, sopivat arvomaailmaani ja ovat sellaisia, joita oikeasti käytän. Tällä hetkellä blogi ja some on tärkeä osa ansiotuloani ja tällä alalla raha tulee tällaisten yhteistöiden kautta. Ainakin vielä. Toivoisin, että yhteistyöt painottuisivat jatkossa enemmän palveluihin tai muuhun hyödylliseen, eikä siihen, että kannustettaisiin ihmisiä kuluttamaan.
Myös ruokavaliolla on valtavasti merkitystä ympäristön kannalta. Koululaisilla oli tänä keväänä ilmastolakko, jonka jälkeen kuopukseni ilmoitti ryhtyvänsä vegaaniksi. Pyrin tekemään mahdollisimman paljon kasvisruokaa ja vähentämään eläinperäisten tuotteiden käyttämistä, mutta oman suolistosairauteni (IBS) vuoksi se on minulle todella vaikeaa etenkin proteiinin saannin kannalta. En kuitenkaan omien rajoitteiden vuoksi halua estää lapsilta kasvisruoan syömistä.
Tällä hetkellä meillä valmistetaan yhdelle gluteeniton annos, yhdelle laktoositon (tämä on tosi helppo), yhdelle vegaaninen ja minulle sellainen, missä ei ole FODMAP-hiilihydraatteja. Tämä voi kuulostaa vaikealta, mutta usein nämä saa aika kivasti myös yhdistettyä ja pienellä tuunauksella jokainen saa suurinpiirtein saman annoksen pienillä variaatioilla. Muutokset lähtee siitä, että on halu muuttaa jotakin asiaa ja pyrkii muuttamaan suuntaa vähän kerrallaan. Täyskäännös on vaikeaa.
Nykyään otan myös lyhyempiä suihkuja enkä valuta vettä turhaan. Enää en pese hiuksia joka kerta kun käyn suihkussa. Se vähentää vedenkulutusta ihan huomattavasti.
Minkälaisia juttuja sinä teet arjessasi ympäristön hyväksi?