Vaellusruoat ja jätteet vaelluksella

Processed with VSCO with f2 preset

Vaelluksemme lähestyy. Enää lasketaan tunneissa jäljellä olevaa aikaa, jolloin pääsemme luontoon rauhoittumaan ja olemaan 100 % läsnä.

Suunnitelmissani oli kuivattaa tälle vaellukselle ruuat ja panostaa vähän aikaisempaa enemmän vaellusruokien makuihin. Kuten arvata saattaa, tämä nyt jäi kaiken muun kiireen ja säätämisen alle. Ruoanlaitto ei muutenkaan ole minulle minkäänlainen intohimo, niin olisin ollut suorastaan ihmeissäni, jos olisin lähtenyt reissuun itse valmistamieni ruokien kanssa.

Tein tällekin reissulle jokaiselle päivälle oman pussin, josta löytyy kunkin päivän kaikki ruuat. Pakkasin ruuat uudelleensuljettaviin muovipusseihin. Koitan pitää pussit niin hyvässä kunnossa, että voin käyttää niitä uudelleen. Joku kestävämpi ratkaisu täytyisi löytyä näiden muovijuttujen tilalle.

Hapankorppupaketti unohtui kuvasta, syön pari palaa hapankorppua jokaisella aterialla.

Vaellusruoat

Minkälaisiin retkieväisiin sitten päädyin?

Aamupala

2 pikapuuropussia + yksi makea Lämmin Kuppi -pussi
Kahvi

Yksi pikapuuropussi ei riitä pitämään nälkää poissa ja riittävän kalorin saannin varmistamiseksi lisään puuron päälle vielä tuo Lämmin Kuppi -pussin. Aikaisempina vuosina olen kerännyt aina aamupuurooni marjat ja toivon, että tänäkin vuonna löytyy mustikoita ja puolukoita aamupuuroa raikastamaan. En erityisemmin pidä puurosta, enkä varsinkaan makeasta, mutta vaelluksilla ruoan mauista ja omista mieltymyksistä on pakko tinkiä.

Lounas

1 nuudelipussi
1 tonnikalapussi / salamipötkö
1 suolainen Lämmin Kuppi

Nuudeliateria on nopea valmistaa ja tähän ruokaan en ole vielä kyllästynyt. Ensin keitän veden, pehmennän nuudelin kuumassa vedessä ja sekoitan sinne Lämmin Kuppi -pussin ja lopuksi heitän sekaan vielä tonnikalan tai pilkon salamipötkön. Ei tarvita muita mausteita ja ruoan valmistamiseen menee aikaa maksimissaan viisi minuuttia. Tämä ruoka täyttää vatsan.

Tonnikalapussit ovat kevyempiä kuljettaa kuin purkit, siksi nämä ovat valikoituneet mukaan, vaikka purkit olisivat halvempia ja niissä olisi vähän enemmän syötävää.

Välipala

Välipalaksi keitämme kahvit ja syön kahvin kanssa suklaapatukan. Olen yrittänyt etsiä terveellisempää ja hyvänmakuista patukkaa, mutta suklaasta saa nopeasti kaloreita ja se on halpaa. 😀

Iltaruoka

Illaksi olen varannut valmiin retkiruokapussin, joka on helppo valmistaa. Tarvitsee vain keittää vesi ja lisätä se pussiin, sulkea pussin suu ja odotella 8-10 minuuttia.

Valmiita retkiruokipusseja löytyy eri valmistajilta. Tähän mennessä mielestäni parhaimman makuiset ovat Real Turmat -merkiltä. BlåBandit tulee tällä hetkellä korvista ulos, mutta syödään nyt pois ne mitkä on jäljellä. Syömme aina tukevan iltaruoan, koska emme enää valmista erikseen iltapalaa.

Tälle vaellukselle tosin varasimme jokaiselle illalle “iltapalaksi” lämpimän kaakaon. Rami päätti ottaa kaakaota mukaan. Mä tein samoin, ettei tule kateus, kun katson toisen hörppivän höyryävää kaakaota. 😀 Se voi nimittäin maistua yllättävän hyvältä kirpeässä syysillassa.

Vaelluksella nukkuma-aika tulee yllättävän aikaisin. Nukkumaan mennään samaan aikaan kun aurinko painuu mailleen, eli noin puoli yhdeksän aikaan illalla.

Kuvassa alimmaisena roskapussi. Roskapussi on vedenpitävä ja suljettava suu pitää hajut pussin sisällä. Värikkäisiin pusseihin pakkaan vaatteet ja muut vaellustarvikkeet.

Jätteet ja niiden kuljettaminen

Nyt kun ruoasta puhutaan, niin samassa yhteydessä tulee mieleen jäte. Ruoka on se, mistä sitä jätettä tulee. Kuljetan mukanani jätteille varattua uusiokäytettävää ja pestävää roskapussia.

Taittelen roskat pieneen tilaan, teen pienimuotoista lajittelua vähäisille jätteilleni ja laitan ne roskille varattuun pussiin. Samaan roskapussiin tulee kaikki kosteuspyyhkeet, vessapaperit (ellei ole huussia), ruoantähteet, ruoista tulevat roskat – kaikki. Roskia kuljetetaan reissun viimeiseen päivään saakka mukana. Kunnon vaeltaja ei jätä omia roskia autiotupien jäteastioihin. Poltettavan jätteen voi toki polttaa.

Myös vaelluksella harrastan lajittelua ja erittelen muovit ja kaiken kierrätettävän, jotta voin reissun lopuksi jättää ne niille varattuihin astioihin. Luontokeskuksilla on yleensä hyvät kierrätysastiat.

8 thoughts on “Vaellusruoat ja jätteet vaelluksella”

 1. Kannattaa kokeilla myös Lyofood-retkiruokaa (sitä saa ainakin Partioaitasta)! Itselläni tulee Blå Bandin lisäksi myös Realin ruoat jo korvista ulos ja tuo Lyo oli ihan huippulöytö, maistuu eniten normiruoalta 🙂

  1. Menin liian myöhään retkiruokaostoksille, sillä valikoimat olivat huvenneet. En siis törmännyt tuohon Lyofood-merkkiseen ruokaan ollenkaan. Harmi! Olisin mielelläni kokeillut, mutta täytyy seuraavalla kerralla kokeilla. Kiitos siis vinkistä! Ostin nyt uutena Summit to Eat -pusseja. Saa nähdä miten uppoaa. Olivat ainakin hiukan halvempia kuin BlåBand tai puhumattakaan Real Turmat.

 2. Ihana kun pitkästä aikaa on tullut monta vaellus-aiheista tekstiä, sulta saa aina hyviä vinkkejä! Nuudeleita en ollut tajunnut, hyvää vaihtelua kun pastat ja meksikonpadat tulee jo korvista 🙂 Ehkä vähän tyhmä kysymys, mutta keitätkö Primuksella pelkästään veden ja sekottelet ruuan toisessa astiassa? Eli siis valmistatko keittimen omassa kupissa ruokia/ tarttuuko maku herkästi? Harkitsen saman keittimen ostoa mutta epäröin vielä kun niin tottunut Trangiaan ja kattiloihin.

  1. Kiva kuulla, että postaukset miellyttää. 🙂

   Ei ole ollenkaan tyhmä kysymys. 🙂 Keitän keittimellä vain veden ja sekoitan ruoat lautasella. Ruokailun jälkeen ensin huuhtelen lautasen kuumalla vedellä (keitän aina sen verran vettä yli) ja sitten vielä pesen lautasen puhtaaksi. Olen kokenut tämän systeemin tosi helpoksi. Tuo keitin on ihan superhyvä! Pitää painaa vain nappia ja vesi kiehuu ihan hetkessä. Keitin vie puolet vähemmän tilaa kuin Trangia ja osina on vain kaasupullo, poltin ja tuo astia.

   En ole valmistanut keittimen astiassa ruokia, siihen tarkoitukseen tuo astia ei oikein sovellu. Siihen tarkoitukseen kannattaisi ehkä ostaa omat astiat.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *