Henriikka aloitti rohkeasti keskustelun lentomatkustamisen haitoista ja sen aiheuttamista ristiriitaisista tunteista. Myös muut eturivin bloggaajat ottivat aiheeseen kantaa. Ihan mahtavaa, että tästä aiheesta keskustellaan avoimesti ja vieläpä näin rakentavaan sävyyn. Kannattaa käydä lukemassa Henriikan ja muiden bloggareiden tekstit aiheesta (ja kommentit), ellet ole sitä jo tehnyt.
Minä en juurikaan matkustele, varsinkaan lentäen, joten en ole ollut omasta hiilijalanjäljestäni erityisen huolissani. Usein ekologisuudesta puhuttaessa törmää sellaiseen asenteeseen, että ei voi tehdä mitään, jos ei voi tehdä sitä täydellisesti. En kierrätä, jos voin kierrättää vain vähän. Tai jos ei voi olla vegaani, ei voi suosia lainkaan ekologisempia ruokailutapoja. Mitäh? Kukaan meistä ei ole täydellinen eikä kukaan meistä yksin voi pelastaa maailmaa, mutta olisi tärkeää, että jokainen tekisi omalta osaltaan sen, minkä pystyy. Meillä on erilaiset elämäntilanteet ja erilaiset voimavarat. Kukin tekee valintoja itselleen sopivissa rajoissa, tärkeintä olisi kuitenkin tehdä jotain. En käsitä ihmisiä, joille nämä asiat ovat yhdentekeviä! Mielestäni se on vastuutonta.
Jos et vielä tiedä omaa hiilijalanjälkeäsi, tee testi täällä ja lue myös vinkit, joiden avulla voit pienentää hiilijalanjälkeäsi.
Voin ihan reilusti kertoa, että oma hiilijalanjälkeni on 5 600 kg CO₂e. Vähäisestä matkustamisesta huolimatta, hiilijalanjälkeni suurin viipale koostuu matkustamisesta aiheutuneista päästöistä. Tämä kyllä pistää miettimään.
Olen viime vuosina pyrkinyt jatkuvasti muuttamaan kulutustottumuksiani ja muita arkisia valintojani ekologisempaan suuntaan. En enää harrasta tunneshoppailua, vaan ostan vaatteita vain tarpeeseen. Osittain tämä muutos on ollut pakon sanelemaa, sillä budjettini on aikaisempaa pienempi, mutta olen myös suhtautunut tähän muutokseen tietynlaisena haasteena totutella askeettisempaan elämään. Olen oppinut nauttimaan niistä onnistumisentunteista, joita vähäisempi kuluttaminen ja niukempi rahankäyttö nostattaa. Saan tyydytystä, jos pysyn asettamassani viikkobudjetissa. Ekologisempi elämä tarkoittaa siis myös sitä, että rahaa jää enemmän käyttöön. Ei huono!
Muoviton maaliskuu -haaste on saanut minut pohtimaan kierrättämistä ja kiihtyvää maapallomme kuluttamista entistäkin enemmän. En ole onnistunut juurikaan vähentämään muovin käyttöä arjessamme, mutta tämä haaste on saanut minut pysähtymään jokaisen muovijätteen kohdalla miettimään, että jaahas, taas muovia. Kuinka sairaan paljon sitä muovia on kaikkialla! Voisiko sitä mitenkään vähentää? Tietysti voisi, mutta miten sen tekisi mahdollisimman vaivattomasti? Palaan asiaan, kunhan keksin jakamisen arvoisia vinkkejä.
En ole mikään malliesimerkki myöskään näissä ekologisissa valinnoissa, sillä välillä hairahdun ostamaan ketjuliikkeistä vaatteita tai jotakin muuta turhaa, mutta tämä on vähentynyt ainakin 90 %. Minulle tämä kestävämmän elämän haaste aiheuttaa ristiriitaisia tunteita niinä hetkinä, jolloin saan blogin kautta vaatteita tai muita tuotteita. Enhän minä niitä aina tarvitsisi, mutta ne kyllä kovasti ilahduttavat minua. En kerää mitään massiivista kokoelmaa tuotteita kotiini, vaan kierrätän vaatteita ystäville, siskoille ja äidilleni. Välillä turhamaisuus jyrää järjen ja ekologisten valintojen yli. Onneksi kuitenkin ekologisempia vaatteita ja vaihtoehtoja on saatavilla jatkuvasti enemmän.
Vinkkini ekologisempaan arkeen
- Käytä autoa vain silloin kun on pakko. Valitse mieluummin julkinen liikenne tai aina paras vaihtoehto on liikuttaa omaa ruumista. Jos auto on pakollinen, harkitse kaasuauton ostamista.
- Älä heitä ruokaa roskiin, äläkä osta liikaa ruokaa. Hyödynnä tähteitä ja jämäpurnukoita tekemällä niistä uusia annoksia. Pakastaminen on myös hyvä tapa säilyttää ylijäävää ruokaa. Suosi kasvisruokia mahdollisuuksien mukaan.
- Kierrätä! Lajittele ainakin paperit, kartongit, biojätteet, metallijätteet ja lasi. Kierrätä käyttökelpoiset vaatteet, joille ei ole enää käyttöä. Alä vaan heitä roskiin! Älä missään tapauksessa heitä paristoja, lääkkeitä tai muuta elektroniikkaa sekajätteeseen.
- Osta vaatteita ja asusteita vain tarpeeseen. Shoppailu ei ole hyvä harrastus.
- Valitse luonnonmukaiset kosmetiikka- ja puhdistustuotteet.
- Käytä kuukuppia ja vauvoille kestovaippoja (edes osa-aikaisesti).
- Suosi matkustamista kotimaassa ja valitse jokin muu matkustusmuoto kuin lentäminen.
Kerro kommenteissa omat vinkkisi muovin vähentämiseen ja ekologisempiin valintoihin!
Ihanaa, että tästä aiheesta tulee keskustelua myös blogeissa. Se on kyllä huimaa tuo matkustamisen aiheuttama hiilijalanjälki. Yksi Euroopan sisäinen meno-paluu lento ja kasvissyönnillä säästetyt hiilidioksidipäästöt kumoutuivat. Jotenkin tuntuu, että nykyään puhutaan kyllä paljon tästä aiheesta, mutta oikein kukaan ei tunnu uskaltavan sanoa, että älä matkusta. Usein puhutaan ruuan aiheuttamista päästöistä ja on totta, että silläkin asialla pystyy vaikuttamaan. Mutta kyllä meillä suomalaisilla ne suurimmat päästöt tulevat asumisesta ja matkustamisesta, joten enemmän pitäisi puhua siitä, että miten näiden kohdalla pytyy säästämään.
Niinpä. En mäkään ajatellut, että mun yksi reissu/vuosi vaikuttaisi noin merkittävästi hiilijalanjälkeen. Minusta jokaisen kannattaisi miettiä ihan niitä pieniäkin arkisia valintoja esimerkiksi lajittelun ja kulutustottumusten suhteen. Myös matkustamisen välttämättömyyttä kannattaa oikeasti vakavasti miettiä, vaikka ymmärrän tietysti ihan täysin, miksi Suomesta halutaan matkustaa lämpimään.
En nyt ihan hirveästi tuosta yksityisautoilusta keuhkoaisi, kulutuksesta, ja etenkin Kiinasta kyllä sitäkin enemmän: https://www.tekniikkatalous.fi/puheenvuorot/laiva-kaantyy-hitaasti-ymparistoystavalliseksi-15-suurimman-konttilaivan-paastot-vastaavat-750-miljoonaa-autoa-6678775
En mä haluaisi keuhkota yhtään mistään yksittäisestä asiasta, vaan siitä, että jokainen tekisi voitavansa. 🙂
Ruumiin liikuttaminen kuulostaa aika dramaattiselta. Itse pyrin liikuttamaan kehoani mahdollisimman paljon.
Marimekon kangas-kassit ovat ihan huippuja ruokaostoksilla käydessä. Muutaman kerran olen joutunut turvautumaan paperipussiin, mutta ne ei kestä mitään ja ostokset on pitkin pihaa.
Haha, sen piti olla hauska ilmaus. 😀
Kangaskassit ja reppu on ihan must kauppareissuilla.