Aloittelevan vaeltajan hankintalista

Sain postaustoiveen, että kirjoittaisin ostoslistan vaellusvarusteista, joita tarvitsee ensimmäiselle vaellukselle. Meille on kertynyt melkoinen arsenaali todella hyviä retkeilytarvikkeita ja niitä kannattaakin ruveta hyvissä ajoin ostamaan, ettei kulut kasaannu yhdelle kuukaudelle. Vaellukset jää helposti tekemättä, jos täytyy hommata kaikki kerralla.

Suosittelen vähän lukemaan blogeista kokemuksia ja katsomaan videoita varusteista, jotta muodostaa käsityksen tarvikkeista ja niiden hyöydyllisyydestä. Kannattaa myös tehdä lyhyempiä retkiä lähellä kotia, testailla välineitä ja sitä kautta löytää itselle mieluisat välineet ja oman tavan retkeillä.

Mitkä tarvikkeet ovat ihan välttämättömiä?

Majoite

Useimmilta vaellusreiteiltä löytynee autiotupia tai rakennettuja laavuja, joissa voi yöpyä. Jos vaellat suositulla reitillä ja suosittuna ajankohtana, saatat joutua antamaan tilaa myöhemmin tuleville yöpyjille. Autiotuvissa on muutamia kirjoittamattomia sääntöjä ja yksi niistä on se, että ensimmäisenä tupaan tullut antaa tilaa myöhemmin tuleville. Majoitteen valintaan vaikuttaa vaelluskohde ja mieltymykset. Vaihtoehtoja on monia. Yleisin on varmasti teltta, sitten on riippukeinuja, tarppeja ja laavukankaita. Me olemme yöpyneet aina suurimman osan vaellusreissujemme öistä teltassa.

Meidän ensimmäisenä vaellustelttana toimi lainaksi saatu Fjällrävenin Akka 2. Teltta oli luotettava, kevyt ja helppo pystyttää. Olimme telttaan ihan hurjan tyytyväisiä. Pohdimme pitkään minkä teltan ostaisimme omaksi ja tämä oli pitkään ykkösvaihtoehtomme. Ehdimme testata äitini kohtuuhintaista kupolitelttaa, joka ei sateessa ollut täysin luotettava (tai sitten emme kiristäneet päällimmäistä kangasta riittävän kireälle). Ostimme omaksi Haltin tunneliteltan, joka tuntui ruppanalta Fjällräven-kokemuksien jälkeen, eikä iso mieheni meinannut mahtua telttaan sisälle. Tosin hintaeroa näillä teltoilla olikin useampi satanen. Myimme teltan pois ja päädyimme ostamaan reilulla alennuksella (kiitos Fjällräven) Abisko Dome 3 -teltan, joka on kolmen hengen kupoliteltta. Teltan valintaan vaikutti todennäköinen pitkä käyttöikä, sateenpitävyys, pystyttämisen helppous, sisätilojen korkeus ja “keveys”. Painoa tuolle teltalle tulee lähemmäksi neljä kiloa, joten ei tosiaankaan ole mistään keveimmästä päästä, mutta käyttömukavuus onkin sitten ihan omaa luokkaansa. Tuossa teltassa mahtuu istumaan ja pukemaan mukavasti sekä molemmilla on oma sisäänkäynti, johon kumpikin saa oman rinkan lähelle.

Makuupussi ja makuualusta

Meidän ensimmäinen vaellus sijoittui melko myöhäiseen syksyyn ja hommasimme myös pakkaskeliin soveltuvat makuupussit ja makuualustat. Mikään ei ole niin inhottavaa kuin palella. Retkeilyharrastus loppuu melko lyhyeen, jos palelet viikon märkien tai liian kylmien varusteiden vuoksi. Jos yövyt tuvissa, et tarvitse niin lämmittäviä varusteita kuin telttayöpymisessä. Makuualustoja on monenlaisia, sellaisia perinteisiä vaahtomuovisia ja sitten ilmatäytteisiä, joiden alapinta ei päästä kylmää vartalolle. Meillä on käytössä Thermarestin ilmatäytteiset makuualustat ja makuupusseina meillä on -12 pakkasasteeseen soveltuvat Rabin untuvapussit. Toimiviin varusteisiin tulee jotenkin aika tunteikas suhtautuminen, niitä vaalii ja niistä pitää hyvää huolta. Pussit tuuletetaan joka kerta käytön jälkeen ja säilytetään niille tarkoitetuissa väljemmissä säilytyspusseissa. Makuualustat myös kuivatetaan ja pidetään puhtaina.

Rinkka

Hyvä rinkka on kyllä pelastus ja sen valintaan kannattaa käyttää aikaa ja miettiä tarkkaan minkälaisen rinkan haluat. Kannattaa vaikka katsoa YouTubesta rinkan pakkaamisvideoita ja muodostaa vähän käsitystä tavaroiden määrästä ja pakkaamistyyleistä. Itselleni on muotoutunut rinkan pakkaamisen kanssa tietyt rutiinit ja tavaroille on omat paikat rinkassa. Itselläni on käytössä 65 litrainen Osprey Ariel, johon olen ollut tyytyväinen. Se on palvellut minua lyhyemmillä Nuuksio-retkillä sekä viikon mittaisilla erämaavaelluksilla. Kertaakaan minulla ei ole ollut hartiat kipeänä rinkan kantamisesta. Pitkillä vaelluksilla lantiovyö tekee lonkat helliksi, mutta sitä tuskin pystyy mitenkään välttämään. Olen miettinyt vähän isomman rinkan ostamista, mutta mitään pakottavaa syytä sen hankkimiseen ei ole.

Retkikeitin. Ensimmäiset retket teimme ilman retkikeitintä ja valmistimme ruoat nuotiolla. Tähän meni hyvin nopeasti hermot, sillä nuotion sytyttäminen ottaa aikaa. Märillä puilla voi mennä tuntikin ennen kuin on mitään valmista edessäsi. Ensimmäinen keittimemme oli kaasukäyttöinen Trangia, joka oli varsin kätevä ja helppokäyttöinen. Nyt viimeisimmälle vaellukselle ostimme kummallekin omat Primus Lite + -keittimet, jotka ovat helppoudessaan aivan omaa luokkaansa. Keitin on myös niin pieni, että mä iloitsin tätä hankintaa joka kerta kun käytin keitintä viime vaelluksella. Keittimen sisään saa kaasun ja muut keittimeen tarvittavat välineet – säästää tilaa rinkasta. Keittimen saa myös sytytettyä ilman sytkäriä tai tulitikkuja, täytyy vain painaa nappia. Muitakin keitinvaihtoehtoja on, kuten risukeitin, mutta mä olen yleensä niin nälkäinen, etten jaksa askarrella.

Hyvät kengät!

Vaelluskengät ovat kertahankintana melko suuri investointi, mutta omat vaelluskenkäni palvelevat minua nyt kolmatta vuotta täysin moitteetta. Kenkiä täytyy huoltaa ja myös käyttää säännöllisesti, että kengän materiaalit pysyvät kimmoisina. Vaelluksilla näkee myös erilaisia kevyempiä kenkiä. Kenkävalintaan vaikuttaa varmasti omat mieltymykset ja kokemus. Itse suosin vaelluskenkiä, koska varpaat paukkuvat kiviin ja juurakkoihin. Varpaat kipeytyvät herkästi, jos kenkiä ei ole ole vahvistettu kärjestä. Vaelluskenkien korkea varsi tukee nilkkaa, sillä nilkat pyörivät helposti epätasaisella alustalla. Jäykkä ja paksu pohja säästelee jalkoja, kun selässä kulkee paljon painoa. Lisäksi vaelluskengissä on usein myös GoreTex-pinta, joka pitää jalat kuivina, vaikka painelisit kengillä pienen puron läpi.

Sateenpitävät päällysvaatteet

Luonnossa ollessa säitä ei voi oikein koskaan täysin ennustaa eikä lomaviikkoa voi anoa säiden mukaan, joten aina täytyy varautua pahimpaan. Sateenpitävä päällimmäinen vaatekerta on ihan välttämätön, tällaiseksi toki kelpaa sadeviitta tai sadeasu. Itse olen suosinut GoreTex-asua. Sateenpitävät vaatteet ovat yleensä myös tuulenpitäviä ja pitävät sinut lämpimänä kovassakin tuiverruksessa. Alle puetut vaatteet määrittelevät sitten onko sinulla lämmin vai kylmä. Itse suosin merinovillakerrastoa ja leiriin lämmikkeeksi sekä fleeceä että kevytuntuvatakkia.

Turvallisuustarvikkeet: Kartta ja kompassi

Suosituilla merkityillä reiteillä pärjää ilmankin, mutta en lähtisi mihinkään ilman näitä, sillä koskaan ei voi tietää, jos eksyy tai sää muuttuu niin vaikeaksi, ettei näe kunnolla eteensä. Olisi myös hyvä osata käyttää karttaa ja kompassia. Tuskin kukaan kuitenkaan lähtee vaeltamaan, jos ei näitä perustaitoja osaa? Ensiapupakkaus, jossa kaikki tarvittavat haavanhoitovälineet, paineside, desinfiointiaine, kyypakkaus ja särkylääkettä. Puhelin ja varavirta hätätilanteita varten. Jokin gps-laite on hyvä olla varalta, jos käy niin hassusti, että putoaa kokonaan kartalta. Mun Suunnossa on GPS-paikannin sekä kompassi. Nämä kriittiset välineet säilytetään vesitiiviissä pussissa.

Pikkutarvikkeet

Ruokailuvälineet, kahvipannu mieltymyksistä riippuen, kahvikuppi, juomapullo/juomarakko, tulentekovälineet, puukko, otsavalo, pyyhe/harso, jeesusteippiä, narua. Ruokailuvälineiksi kelpaa mikä tahansa kannellinen astia, johon saat ruoka-annoksesi mahtumaan ja voit syödä vaikka kaikki ruoat lusikalla. Näiden hankinnassa voi säästää. Mulla on LightMyFiren lautanen ja Primuksen jatkettava pitkävartinen lusikka. Aiemmilla reissuilla olen keittänyt kunnon pannukahvit, mutta viime reissulla join pelkkää murukahvia, joka vaatii vain veden keittämisen. Kahvikupin päivitin aiemmasta reilun 2 dl kupista peräti 5 dl kuppiin. Jo mahtuu kahvia! Juomapullo on oleellinen varuste. Vettä on helpompi ottaa purosta sellaisella pullolla, jossa on iso suuaukko. Tulentekovälineitä en keittimen vuoksi viime reissulla tarvinnut, mutta ne on hyvä olla olemassa, jos keitin lakkaa toimasta tai haluat muuten vaon sytyttää nuotion. Puukolla saa vuoltua sytykkeitä tai katkottua naruja. Otsavalosta kirjoitin ihan erillisen postauksen, sen voi lukea täältä (postauksessa arvotaan otsavalo, arvonta päättyy 15.10.). Jeesusteippi korjaa kaiken, jos vaikkapa telttaan tai makuualustaan tulee reikä. Narulla voi tehdä pyykkinarun, korjata asioita tai laittaa teltan paremmin kiinni.

Unohdinko jotakin? Suosittele sun luottotuotteita kommenttilaatikossa!

6 thoughts on “Aloittelevan vaeltajan hankintalista”

  1. Istuma-alusta, leikkaamalla vaikka vanhasta käyttämättömästä (ohuesta) telttapatjasta… yksi mun ehdottomia suosikkeja. Nätti rullata kuljetuksen ajaksi vaikka repun päälle niiden kumiremmien alle.

  2. Makuupussin sisällä käytettävä muumiopussi, säästää makuupussia likaantumiselta, tuo muutaman asteen lisää käyttömukavuutta ulkona ja tuvassa taasen voi nukkua pelkästään muumiossa ja vetää tarvittaessa makuupussin osittain peitoksi. Omani on kuin ohutta neulosta tai mikrokuitua ja ollut käytössä monta vuotta. Näitä myös mm. silkkisiä tarjolla. Pakkautuu pieneen pussiin eikä paina paljon. On aina mukana.

  3. Miten esim. tuolla teidän viime vaelluksella oli mahdollisuuksia nukkua riippuamatossa? Katselin että paikoissa joissa te olitte yöpyneet ei ainakaan ollut paljoa puita mihin sen saisi kiinnitettyä. Onko tuolla siis mahdollista ollenkaan nukkua riippumatossa vai onko teltta ainoa vaihtoehto??
    Varustepostaus tuntui hyödylliseltä ainakin näin vasta vaelluksesta kiinnostuneelta! Pikkuhiljaa pitäisi aloittaa keräämään varusteita kasaan ja suunnitella jokin vaellus. Siksi kyselinkin riipumatossa nukkumisesta kun ainakin tällä hetkellä se tuntuisi kiinnostavan telttaa enemmän. ? Oletko itse nukkunut vaelluksillasi koskaan riippumatossa?

    1. En ole koskaan nukkunut riippumatossa. Oli tuolla paikkoja, jossa riippumattoyöpyminen olisi ollut mahdollista. Harvoissa paikoissa pelkkään riippumattoon en ehkä luottaisi.

      Kiva kuulla, että postaus oli hyödyllinen. 🙂 Muakin kiinnostaisi testata riippumattoa. Ehkäpä täytyy testata ja kirjoitella siitä erikseen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *