Taistelua väsymystä vastaan

*Kaupallinen yhteistyö: Terveystalo

Pimeä vuodenaika on aina ollut mulle vaikeaa aikaa, varsinkin täällä Etelä-Suomessa, kun talvea ei tule lainkaan. Koko ajan on vain säkkipimeää. Kellojen kääntämisen myötä astuttiin taas syvemmälle säkkiin muutamaksi kuukaudeksi.

Tarvitsen talvisin selvästi enemmän yöunta ja tsemppihenkeä pysyäkseni pirteänä. Viime vuosina olen aina loka–marraskuussa kampanjoinut ulkoilun ja säännöllisen liikunnan puolesta ja samalla motivoinut itseäni pysymään sen verran aktiivisena, että hyvinvoinnin muut osa-alueet pysyisivät yhtälailla kunnossa. Olen huomannut ulkoilun olevan keskeinen osa hyvinvointiani. Säännöllinen päivittäinen ulkoilu auttaa kirkastamaan ajatuksiani, palauttaa työpäivän kuormituksesta – se tekee kokonaisvaltaisesti hyvää keholle ja mielelle. Terveet elämäntavat ovat hyvinvoinnin perusta: lepo, ravinto ja liikunta. Tuo pyhä kolmiyhteys.

Tänä vuonna väsymys ja tahmaisuus alkoi heti elokuussa. Kulunut vuosi on ollut kaikille poikkeuksellinen ja kuormittava. Ajattelin väsymykseni johtuvan siitä. Aloitin keväällä uudessa työpaikassa samaan aikaan, kun koronarajoitukset tulivat voimaan. On siis ollut monella tavalla poikkeuksellista ja kuormittavaa.

Aloitin syksyllä ensimmäisten väsymyksen merkkien tultua syömään D-vitamiinia ja rautalisää. D-vitamiinia syön aina pimeään vuodenaikaan ja rautalisää siksi, koska olen luovuttanut verta ja viime kerralla rautatankkaus jäi tekemättä. Väsymykseni on pimeyden myötä syventynyt entisestään ja aamuisin herääminen on ollut vaikeaa, vaikka olisin nukkunut minulle normaalisti riittävät kahdeksan tuntia.

Raudan syömistä omin päin ei suositella, ellei lääkäri ole niin määrännyt. Verenluovutus on kuitenkin hyvä syy syödä rautaa. Sieltä saa aina rautatabletit mukaan.

Voimat vähissä -tutkimuspaketti

Minulle tarjoutui mahdollisuus mittauttaa veriarvoni Terveystalon Voimat vähissä -tutkimuspaketin avulla. Edellisestä veriarvojen mittauskerrasta oli vierähtänyt jo pari vuotta ja ajattelin, että nyt voisi olla sopiva aika selvitää, missä mennään. Erityisesti minua kiinnosti selvittää raudanpuute ja ferritiini, D-vitamiini ja B-12-vitamiini, koska näiden arvojen perusteella selvitetään raudanpuuteanemia. Voimat vähissä -tutkimuspakettiin sisältyy kattavasti juuri raudanpuutosanemian mittaamiseen vaadittavat arvot sekä vitamiinipuutokset.

Miksi veriarvoja kannattaa mittauttaa?

Usein verikokeita otetaan silloin, kun jokin asia on pielessä. Yleistä terveydentilaa mittaavia arvoja voi olla kuitenkin hyvä mittauttaa välillä myös nimenomaan terveenä ja silloin, kun ei ole mitään terveyshaasteita. Tällä tavoin kertyy vuosien varrella tietoa omista veriarvoista. Sitten, kun sairastuu, niin arvoja voi verrata terveenä mitattuihin arvoihin. Näin voidaan parhaiten arvioida kokonaisuus ja muutos, joka arvoissa on tapahtunut. Viitearvot ovat kuitenkin aina viitearvoja eivätkä ne kerro yksilötasolla kovin tarkasti mitään.

Mitä mittauksissa selvisi?

Varasin verikoeajan Terveystalon verkkosivuilta. Vapaita aikoja oli paljon ja sieltä löytyi helposti itselleni parhaiten sopiva aika ja toimipaikka. Pääsin verikokeeseen ihan meidän kodin lähellä sijaitsevaan Terveystaloon. Koko reissuun meni noin 20 minuuttia aikaa.

Kävin verikokeessa perjantaiaamuna paastottuani edellisillasta asti. Ennen verikoetta täytyi paastota 10–12 tuntia. Kävelin Terveystalon vastaanottoon, missä hoitaja varmisti, ettei minulla ole koronaoireita, antoi käsiini painalluksen käsidesiä ja ohjasi odotusaulaan. Ehdin hädin tuskin istahtaa, kun minut kutsuttiin nimellä näytteenottohuoneeseen. Vilautin henkkaria, näytteenottaja otti putkilot täyteen verta ja moikka. Se oli todella nopea reissu.

Seuraavana aamuna puhelimeen tuli viesti, että ensimmäiset verikoetulokset ovat katsottavissa Terveystalon Oma terveys -sovelluksesta. Loput tulokset valmistuivat seuraavana arkipäivänä. Olin tunnistautunut aiemmin palveluun verkkopankkitunnuksilla, joten pääsin kirjautumaan palveluun puhelimeltani kasvotunnistuksella.

Terveystalon Oma Terveys -sovellus on helppokäyttöinen. Jokaisesta mitatusta arvosta voi lukea tarkemmin, mitä se tarkoittaa ja mihin kaikkeen kyseinen arvo vaikuttaa. Lisäksi verikoetta otettaessa minulle sanottiin, että jos jokin arvo on hälyttävästi pielessä, Terveystalosta otetaan yhteyttä ja kehotetaan hakeutumaan lääkäriin.

Kahdella edellisellä mittauskerralla kaikki arvoni ovat olleet viitearvojen sisällä. Ihmeekseni näin oli myös keväällä 2017, jolloin kärsin pahoista työuupumusoireista. Olin tuolloin ihan älyttömän väsynyt ja hiuksia lähti tupottain päästä. Ajattelin, että tälläkin kerralla kaikki arvot olisivat vimpan päälle, mutta eipä ollutkaan. Ei kuitenkaan mitään hälyttävää, mutta itselleni ihan uusi tilanne.

Tavallaan huojentavaa, että väsymykselle löytyi ainakin yksi selkeä syy. D-vitamiinipitoisuus oli selvästi viitearvojen alapuolella. Olin hämmentynyt, miten näin voi olla, vaikka olen syönyt d-vitamiinilisää jo pari kuukautta. Lisäksi ferritiiniarvo oli pudonnut edellisestä mittauksesta peräti 30 mikrogrammaa litraa kohden. Nyt arvo koputtelee viitearvon alarajaa. Kaikki muut tutkimuspaketissa mitatut arvot olivat kunnossa.

Kävin ostamassa apteekista uudet vitamiini- ja rautavalmisteet, sillä edelliset eivät selkeästi toimineet. Huomasinkin, että D-vitamiinivalmiste, jota olin alkusyksystä asti syönyt, oli vanhentunut ja aiemman rautavalmisteen pitoisuus oli alhainen. Aion nyt jatkaa kesken jäänyttä rautakuuria uuden valmisteen myötä ja ottaa uutta D-vitamiinia suositusten mukaisesti läpi pimeän ajan. Ehkäpä käyn jonkin ajan kuluttua uudestaan mittauttamassa arvot, niin näen onko nuo alarajalla heiluvat arvot lähtenyt nousuun.

Haluan muistuttaa vielä, ettei kenenkään kannata ryhtyä puoskariksi ja lähteä tulkitsemaan arvoja itsenäisesti. Jos jokin asia askarruttaa ja kaipaat apua niiden tulkitsemiseen, niin tällöin kannattaa varata lääkäriaika ja kysyä ammattilaiselta ohjeet, miten tilanteessasi tulee toimia.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *