Verikoe kertoo elintavoistasi

*Mainos: SYNLAB

Laboratoriotutkimukset liitetään usein johonkin ikävään tai pelottavaan. Verinäytteitä otetaan silloin, kun on syytä epäillä jotakin sairautta tai selvitellään jonkin oireen syytä. Oletko koskaan miettinyt, että laboratoriotutkimuksen voisi tehdä terveenä ja elinvoimaisena? Terveenä otettujen veriarvojen avulla saa kattavasti tietoa terveydentilasta ja niiden avulla voi optimoida ruokavaliota ja treenaamista vieläkin paremmin.

Kävin heinäkuun lopulla eräänä aamuna SYNLABin Helsingin toimipisteessä antamassa verinäytteen. Minun näytteistä tutkittiin Liikkujan tutkimuspakettiin kuuluvat veriarvot, joilla selvitettiin urheilevalle ihmiselle keskeisimmät arvot.

Liikkujan tutkimuspaketti sisältää urheilijoille tärkeiden maksa- ja munuaisarvojen selvittelyn lisäksi täydellisen verenkuvan, joka antaa kattavasti tietoa infektioista, mahdollisesta anemiasta ja terveydentilasta yleisemmin. Paketti sisältää myös liikkujalle tärkeiden hivenainepitoisuuksien mittaamisen: kalsium, magnesium ja D-vitamiini. Liikkujan tutkimuspaketti maksaa 89 euroa.

Näytteenotto ei jännittänyt minua, sillä käyn säännöllisen epäsäännöllisesti luovuttamassa verta, mutta tuloksien saapuminen jostakin syystä jännitti. Työpaikoilla työhöntulotarkastuksen yhteydessä otetaan useimmiten täydellinen verenkuva, josta selvitetään terveydentilaa, mutta tämä Liikkujan tutkimuspaketti on hiukan erilainen ja se paljastaa yksityiskohtaisesti elätkö oikeasti terveellisesti vai et. Verikoe ei valehtele.

Terveelliset elämäntavat ovat muotia ja tuntuu, että itselläkin on hiukan hämärtynyt käsitys terveellisyydestä ja siitä minkälainen terveellisyys riittää. Somea seuraamalla saattaa tulla sellainen käsitys, että tavallista monipuolista kotiruokaa syövä ja säännöllinen liikunta ei riittäisi, vaan pitäisi punnita ruokia, treenata kovaa ja tavoitteellisesti ja kieltäytyä kaikenlaisista nautinnoista. Ei se ihan niin ole.

Kysyin SYNLABin lääketieteelliseltä  johtajalta Tommi Vaskivuolta näkeekö veriarvoista oikeasti sen elääkö terveellisesti vaiko ei. Voiko kaikki arvot olla kunnossa, jos eläisi kuin pellossa, ei liikkuisi ja söisi mitä sattuu? Ei kuulemma voi. Ehkä hassu kysymys, mutta tämä kysymykseni kumpuaa siitä epäilyksestä, onko minun käsitykseni terveellisyydestä riittävä pitämään itseni aidosti terveenä.

Minä en punnitse ruokiani, en juurikaan syö superfoodeja enkä nykyisin stressaa mitä syön ja kuinka paljon syön. Syön tavallista kotiruokaa, syön herkkuja silloin kun mieli tekee, otan jälkiruokaa jos sellaista on tarjolla, kieltäydyn vain sellaisista ruoka-aineista, joiden tiedän ärsyttävän vatsaani. Nautin alkoholia viikonloppuina ja roskaruokaa syön ehkä kerran kuukaudessa.

Liikkumiseni kulmakivi viime vuosina on ollut arkiliikunta ja yleinen arkiaktiivisuus, jonka lisäksi treenaan tavoitteellisemmin 1-4 kertaa viikossa.

Laboratoriotutkimusten kulku

Varasin laboratoriotutkimukseen ajan netistä ja sain ajan heti seuraavalle aamulle. Aikaa varatessa loin palveluun omat tunnukset, joiden avulla pääsin katsomaan tutkimustuloksia niiden valmistuttua.

Tutkimusta edeltävänä päivänä ei suositeltu raskasta treeniä, syödä rasvaista ruokaa tai juoda alkoholia. Ennen näytteenottoa tuli olla 10-12 tuntia syömättä ja juomatta, koska testeissä otettiin samalla myös paastosokeri, jolla selvitetään riskiä sairastua sokeritautiin.

Menin SYNLABin toimipisteeseen 15 minuuttia ennen näytteenottoaikaa, koska ennen verinäytteen antamista suositeltiin olemaan hetken rauhallisesti paikoillaan. Kaikki nämä ohjeet varmistavat, että saadaan mahdollisimman luotettava tulos.

Ilmoittaudun vastaanottoaulassa. Hetken kuluttua minut kutsuttiin nimellä näytteenottohuoneeseen. Ammattitaitoinen hoitaja otti nopeasti ja kivuttomasti näytteet, jonka jälkeen pääsin syömään evääksi tekemäni aamupalaleivät ja juomaan termarikahvit. Kokemus oli varsin miellyttävä ja vaivaton.

Tietoa SYNLABista

SYNLAB on ainoa yksityinen lääketieteellisen diagnostiikan tuottaja Suomessa. SYNLABissa saa teetettyä yli 5000 yksittäistä laboratoriotutkimusta ja SYNLABin toimipisteitä on 35 paikkakunnalla, joissa pääsee laboratoriopalveluiden lisäksi teettämään kuvantamispalveluita ilman lähetettä! SYNLAB tekee mammografiatutkimuksia, magneettitutkimuksia, ultraäänikuvauksia sekä röntgenkuvantamista. Kuvantamispalveluita saa 17 paikkakunnalla ja laboratoriopalvelut löytyvät 30 paikkakunnalta.

SYNLAB Suomi on osa maailmanlaajuista SYNLAB-konsernia, joka on yksi johtavista lääketieteellisistä laboratorioista. SYNLABin missio on tarjota lääketieteellistä huippudiagnostiikkaa kaikkien saataville.

Liikkujan tutkimuspaketin tulokset

Laboratoriotutkimuksen tulokset valmistuivat yllättävän nopeasti. Alle vuorokauden kuluttua pääsin ihmettelemään ensimmäisiä tuloksiani Minun SYNLAB -sivuston kautta ja loputkin tulokset valmistuivat seuraavan kahden päivän kuluessa. Tulokset tulevat PDF-tiedoston muodossa, jonka voit tulostaa tai tallentaa sivuilta itsellesi.

Tuloksissa jokaisella rivillä on kerrottu mitä on tutkittu, oma arvo ja vieressä viitearvo, johon voit verrata tuloksiasi. Viitearvo on arvo, jonka perusterve ihminen omassa ikäryhmässäsi useimmiten saa. Jos tulos on viitearvojen sisällä, asia on kunnossa eikä lisätutkimuksia tarvita.

Tutkimuspaketin hintaan ei kuulu lääkärin konsultaatio, mutta mikäli joku arvo ei osu viitearvohaarukkaan, voit varata ajan omalle lääkärille ja selvitellä mistä asia johtuu.

Sain keskustella omista tuloksistani SYNLABin lääketieteellisen johtajan Tommi Vaskivuon kanssa. Hän selvitti minulle perusteellisesti mitä mikäkin arvo kertoo kehon toiminnasta ja terveydentilasta. Nämä samat tiedot pääset lukemaan täältä. Omat tulokseni olivat helpotuksekseni todella hyvät. Ei ollut mitään syytä huoleen, päin vastoin. Saan jatkaa hyvillä mielin samalla rennolla asenteella. 🙂

SYNLAB viitoittaa ihailtavasti tietä, joka antaa meille jokaiselle mahdollisuuden ottaa ohjakset terveydestämme omiin käsiimme. Ei kannata odottaa sairastumista, vaan huolehtia terveydestä ennaltaehkäisevästi ja terveyttä ylläpitävästi. Laboratorio- ja kuvantamispalvelut mahdollistavat sen, että voit selvittää terveydentilasi nyt, ennen sairastumista. Kaikki se tieto on arvokasta sitten, jos joskus tulet sairaaksi.

10 thoughts on “Verikoe kertoo elintavoistasi”

 1. Pieni varoitus: paketti on varmasti hyvä, mutta esim. ferritiinin osalta viitearvot ovat kaukana tavoitervoista. Itselläni ferritiini on 28 ja hematologin mukaan rautavarastoni ovat käytännössä tyhjät ja täydentäminen vaatii pitkää rautatankkausta. Tavoite on hänen mukaansa kaikille yli 50 ja urheilevalle noin 100. Viitearvon alaraja on naisilla laboratoriosta riippuen kuitenkin 5-10. Eli tuloksia on syytä jonkun osaavan lääkärin tulkita, muuten niillä ei tee mitään.

  1. Viitearvot eivät ole hoitopaikkasidonnaisia. 🙂 Laboratoriotutkimusten tulokset ovat SYNLABissa otettuina aivan yhtä hyviä/huonoja kuin missä tahansa muualla otettuina.

   Ferritiini on tällä hetkellä todella puhuttu aihe. Itselläni nuo arvot olivat varsin hyvät. Näistä on hyvä puhua, mutta maalikkona ei kannata tehdä yksioikoisia päätelmiä yhden arvon perusteella. Ferritiinin ohella kannattaa tutkia myös hemoglobiini, punasolu- ja valkosoluarvot. Toisin sanoen, jos arvot yhtään mietityttää, niin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. 🙂

   1. Aihe on puhuttu, eikä syyttä. Aivan liian moni kärsii raudanpuutteen aiheuttamista vakavista oireista, vaikka siihen olisi tarjolla halpaa ja tehokasta hoitoa. Hienoa toki, että sinulla asia oli kunnossa. Siis vilpittömästi.

    Viitearvot tulevat labravalmistajalta ja ovat sillä tavoin paikkasidonnaisia. Tulos toki on ihan sama, jos sen osaa tulkita viitearvoista irrallaan. Mielestäni on kuitenkin harhaanjohtavaa sanoa, että “jos tulos on viitearvon sisällä, kaikki on kunnossa eikä lisätutkimuksia tarvita”. Näin ei ole, sillä viitearvojen sisällä on huomattava määrä raudanpuutteisia ihmisiä, jotka oireilevat ja hyötyisivät hoidosta. Onneksi itse löysin lääkärin, joka ymmärsi asiaa ja sain hoidettua pois vuosikausia elämää haitanneen vaivan. Ja onneksi tuollaisia lääkäreitä alkaa olla yhä enemmän.

    Ja vielä – jos ferritiini on matala, se näyttää yksinään ja yksiselitteisesti raudanpuutteen (ei siis anemiaa, pelkän raudanpuutteen). Jos se on korkea, se ei sulje välttämättä pois raudanpuutetta, sillä esim. tulehdus vääristää arvoa herkästi.

    Raudanpuute ilman anemiaa on alidiagnosoitu aliravitsemustila, joka vaikeasti oireilevana vammauttaa kantajansa aivan kuten masennuskin. Sen vuoksi oikea tieto asiasta on tärkeää. Vinkkinä – SYNLAB voisi laajentaa toimialaansa, sillä tässä olisi markkinarako, jossa ei lähivuosina potilaat loppuisi.

    1. En uskalla ottaa lääketieteellisiin asioihin kovin voimakkaasti kantaa, sillä mun tietämys asioihin ei ole riittävää.

     Olen toki lukenut tästä ferritiiniasiasta (lähinnä mediasta) ja lähipiirissä on ihmisiä, jotka kärsivät tästä. Ymmärrän asian vakavuuden ja haastavuuden.

     Mä käsitin, että viitearvot muodostuvat siten, että siinä on perusterveiden ihmisten tulosten keskimääräisten arvojen haarukka. Sekaan mahtuu myös ei niin terveitä yksilöitä.

     Täytyisi perehtyä asiaan lisää tai haastatella jotakin asiantuntevaa lääkäriä aiheesta. Hmm. Ehkäpä teen sen.

 2. Urheilua harrastavan, fertiili-ikäisen naisen on todella hankalaa saada ferritiiniä yli 100. Toki toisilla suun kautta rauta imeytyy paremmin kuin toisilla. Runsaat kuukautiset edesauttavat raudanpuutteen syntymistä, jolloin on syytä miettiä esim. hormonaalista ehkäisyä kuukautisten hillitsemiseksi. On totta, että jos ferritiini on alle viitearvon (5-10), silloin rautavarastot ovat tyhjät. Raudanpuutetta tulkitessa tulee kiinnittää verenkuvaan kokonaisuudessaan, kuten punasolujen kokoon.

  Jos Elina haastattelet jotain lääkäriä, suosittelen esimerkiksi Helsingin kaupungin sisätautipoliklinikan ylilääkäriä Tuula Tikkasta.

 3. Erittain hyvia pointteja! Yksittaisia arvoja ei voi ottaa tarkasteluun ilman etta tiedetaan kaikki arvot. anemioiden diagnosointi ei ole yksinkertaista, ja mulla meni 2v koulua ennenkuin paasin taysin jyvalle etta jos esim Thalassemiaa sairastavalle jos annetaan rautaa, koska arvot ovat matalat, se on hengenvaarallista. Thalassemiaa sairastavat eivat aina tieda sairastavansa, se selviaa laajojen verikokeiden myota, mytta heidan rauta-arvot nayttavat melkein identtisilta raydanpuutosanemian kanssa. vain yksi arvo eroaa. entapa foolihapon puutosanemia ja B12-anemia?

  Nyt kun maaraan taalla Amerikassa laakkeita, tiedan etta minulla on iso vastuu myos maaraamistani tutkimuksista. Vain laaketieteen ammattilainen voi tulkita tuloksia. Vaikka ideana tama sylab on hyva, olen erittain huolissani etta joku painuu terveyskauppaan ja laakitsee itseaan jollain mista luulee olevan puute. Toivottavasti ihmiset tietavat menna laakarin puheille jos labroissa on mitaan poikkeavaa. Synlab-bran kannattaa ohjeistaa tahan!

  1. Olen vahvasti samaa mieltä sun kanssa. Kenenkään ei pitäisi konitohtoroida itseään, vaan mennä lääkärin juttusille labratulosten kanssa, jos ne yhtään mietityttää.

   1. Ja kun menee lääkärille niin lääkäri katsoo vain että “hyvät on, ovat ihan viitearvojen sisällä” vaikka henkilkohtaisella tasolla olisi kovastikkin poikkeamaa. Kokemuksesta puhun

    1. Onpa harmillista kuulla ja kummastelen kyllä, jos poikkeaviin arvoihin ei ole puututtu. Mikäli poikkeamaa arvoissa on, niin uskoisin, että lääkäri kertoo sinulle perusteluineen miksi asiaan ei puututa. Näin ainakin omalla kohdallani on aina toimittu.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *